Proč je stabilizátor tvrdosti vody důležitý


Voda v bazénu může být různá. Obvykle do ní napouštíme v podstatě tu pitnou kohoutkovou, takže její kvalita značně závisí na tom, v jaké oblasti naší republiky žijeme. Ačkoliv to totiž mnoho lidí neví, kvalita vody se mezi jednotlivými kraji a často i obcemi různí. Je to proto, že je odebírána z jiných zdrojů a čištěna v jiných čističkách. Avšak ačkoliv vždy splňuje hygienické normy, a je tedy vhodná k pití, znamená to také, že se podle místa jejího odběru liší také její parametry.

Jedním z těch, o kterých se mluví poměrně málo, je i tvrdost vody. Ta je způsobována rozpuštěnými minerály, a obecně platí, že čím vyšší je jejich množství, tím tvrdší ona voda je. Avšak ačkoliv by se to nemuselo zdát, není to vždy dobrá věc. Tyto rozpuštěné minerály se totiž velmi často sráží například na kovových trubkách, což známe jako vodní kámen. A ani pro lidské tělo to není ideální, zvláště na koupání. Proto není divu, že v bazénu chceme mít vodu co nejměkčí.

každá voda má jinou tvrdost

Naštěstí existují přípravky, které nám s tím mohou pomoci, jako například stabilizátor tvrdosti vody Chlorito. Ten funguje na poněkud podobném principu jako klasický vločkovač v tom, že způsobí, aby se ony minerální látky shlukly do větších celků, které pak zůstanou ve filtračním zařízení. Důsledkem tak je, že voda je nejen příjemnější na koupání, ale také se omezí vznik vodního kamene například na kovovém zábradlí schůdků, čímž se značně prodlouží jejich životnost.

rozpuštěné minerály ve vodě

Je však otázkou, kdy bychom jej vlastně měli použít. Zdaleka ne každá voda je totiž tak tvrdá, aby takovéto ošetření potřebovala. Rozhodně tedy není na škodu pořídit si test na tvrdost vody a otestovat si ji. To vám totiž pomůže, nejen co se týče bazénu, ale také například při vaření a dalších činnostech, ke kterým ji potřebujete. Není to tedy něco, co bychom měli brát na lehkou váhu. Je tedy škoda, že valná část lidí o tom vůbec neví.