Jste zase nemocní?


Covid je poměrně nová nemoc, která na nás útočila zejména před čtyřmi lety. Pronikla k nám až z Číny, a i proto se jí začalo říkat “čínská chřipka”. Covid je druh chřipky, ale je problémový v tom, že zatímco u někoho vypadá jako nachlazení, u někoho dalšího jako chřipka, a někdo vůbec nemusí vědět, že covid má. Právě v tom je nebezpečný, protože nikdo neví, jestli nemoc, kterou chytil, je covid nebo nachlazení. Symptomy jsou totiž dost podobné. Rýma, bolest v krku, teplota, a nebo taky nic.

covid test

Možností, jak zjistit zda máte covid, moc není. Během pandemie jsme museli chodit na PCR testy, které jsou poměrně bolestivé, a tak celá řada lidí uvítala možnost dělat si antigenní testy. Ty si každý může udělat doma i dnes. Dají se koupit za pár korun a jsou vysoce citlivé i na nové varianty covidu. Stačí nanést vzorek na testovací proužek, a člověk během pouhých pár minut ví na čem je.

Proč je používat?
Protože díky antigenním testům je možné zjistit, zda máte covid či nikoliv. Jiné metody neexistují. Můžete samozřejmě navštívit lékaře, ale vzhledem k tomu jak moc je covid nakažlivý, je lepší zůstat i dnes doma, a raději si udělat test, který vám ukáže výsledek do pár minut. Na základě výsledku testu se můžete rozhodnout co dál. I když dnes máme očkování a víme jak covid léčit, je lepší když se jím nakazí co nejméně lidí. Pro mnoho lidí je stále velkou hrozbou i dnes.

nemocná žena

Když jdete k lékaři s tím že máte respirační nemoc, jako první vám dnes udělá právě test na covid. I proto je lepší jít k lékaři s už hotovým testem, a vědět, jestli jste pozitivní nebo negativní. Lékař vám může provést další testy a nasadit léčbu. Někdy jsou si nemoci hodně podobné, a tak je někdy opravdu těžké určit přesnou diagnózu. Mějte antigenní test doma a budete vědět na čem jste, ještě než vyjdete z domu za lékařem.